Není semestr, kdy by studenti a studentky nehledali odpověď na prostou, ale zásadní otázku: Kde se pořádně najím a nebudu přitom muset prodat svou ledvinu? Dnes vám představíme tři místa podávající českou kuchyni v centru Ostravy, kde se můžete najíst levně a chutně (ale rozhodně ne ve stylu legendárního Ládi Hrušky, to bychom vám neudělali).

Autorem článku je student bakalářského studia učitelství historie a společenských věd na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. Ve svých článcích rád přináší nejrůznější tipy a věnuje se tématům, které univerzitou hýbou.

2 Promile

Restaurace 2 Promile sídlí na ulici Puchmajerova, kousek za Katedrálou Božského Spasitele. Pro hladem šilhajícího studenta se restaurace nachází na strategickém místě mezi CrossCafe a Filozofickou fakultou. 2 Promile vaří výbornou českou i mezinárodní kuchyni – bohatá nabídka zahrnuje maso na nejrůznější způsoby, ale i pokrmy na pestré škále od italského stylu až po orientální kung pao.

Restaurace 2 Promile nabízí denní obědové menu se třemi jídly na výběr, z nichž obvykle žádné nepřesáhne cenu dvou set korun. Aktuální nabídku najdete samozřejmě na webových stránkách restaurace. Mějte však na paměti, že obědové menu je k dispozici pouze od 11 do 14 hodin. Mimo tuto dobu si můžete vybírat z klasického jídelního lístku.

Tip redaktora: Jakmile vypukne zahrádková sezóna, doporučujeme zabírat venkovní místa. Kombinace dobrého jídla a ruchu ulice vás v myšlenkách přenese do vzdálené Neapole!

Při své poslední návštěvě jsem si dal českou klasiku – smažený sýr s hranolkami. Byl jsem velmi příjemně překvapen nejen vynikající chutí, ale také tím, že sýr byl čerstvý a dokonale křupavý, což v kombinaci s domácí tatarkou dělalo pokrm ještě chutnější.

Vzhledem k tomu, že se jedná o partnerskou restauraci Ostravské univerzity, nezapomeňte si s sebou vzít svou studentskou kartu – na menu díky tomu dostanete nejen slevu 25 korun, ale navíc i karafu s vodou zdarma, což každého rozhodně potěší. Večeři si pak můžete vybrat v běžném jídelním lístku s desetiprocentní slevou – opět po předložení studentské karty.

5 tipů, kde se v centru Ostravy najíst rychle a „za levňocha“

U Křižánka

Na ulici Nádražní, poblíž tramvajové zastávky Stodolní, po rekonstrukci znovu otevřela pivnice U Křižánka, která přes den nabízí i obědy.

Největším lákadlem je denní menu, podávané od 11 hodin do vyprodání. Můžete si vybrat ze dvou českých jídel – za 99 nebo 129 korun, a to včetně polévky.

Když jsem navštívil podnik, byl na denním menu segedínský guláš, což je jedno z mých oblíbených jídel. Neodolal jsem a rozhodně toho nelituji! Měl skvělou chuť a kuchaři za něj patří poklona. K hlavnímu jídlu se podávala kulajda, která mě příliš neoslovila, protože preferuji jiné polévky.

Jak jsem již zmínil, podnik slouží především jako hospoda a je ideálním místem na posezení s přáteli, třeba po náročné zkoušce. Některé hosty možná zklame absence tradiční Kofoly, ale čepovaná Cola ji dobře nahrazuje. Kdo preferuje tradiční nápoje s vitamínem Bé, tak si z několika druhů piv vybere taky.

Tip redaktora: Nejen studenti bohemistiky jistě ocení, že zde podávají, v našem kraji poněkud neobvykle, pivo Bohém, po němž se budete cítit opravdu bohémsky!

České bistro

Už nějakou dobu můžete v jídelní zóně v Karolině zajít na jídlo do podniku České bistro. Místní nabídka zahrnuje standardně dvě polévky a 15 hlavních jídel – od tradiční svíčkové a guláše, až po smažený sýr a řízek. K tomu si můžete dopřát salát, dezert nebo nápoj, a to vše za příznivé ceny – většina pokrmů stojí pod dvě stě korun.

I přesto, že se nejedná o klasické rychlé občerstvení, dostanete jídlo na tác. Naštěstí jídelní zóna v obchodním domě nedávno prošla rekonstrukcí, takže i během obědové špičky si budete mít kde sednout a v klidu si jídlo vychutnat. Výhodou je i dlouhá otevírací doba – když nestihnete oběd, můžete si sem zajít třeba na teplou večeři. Jelikož se bistro nachází v nákupním centru, hned po jídle můžete vyrazit na vánoční nákupy nebo se posadit tak, abyste svým obědem motivovali sportovce ve fitku, kteří ze svých běžeckých pásů vidí přímo do talířů.

Naposledy jsem tady byl ještě v době, kdy bylo bistro poměrně nově otevřené. Jak je u mě zvykem, objednal jsem si smažený sýr. Na odpolední přednášce mi sice nekručelo v žaludku, ale brzy jsem měl opět hlad. Má spolužačka ale byla z bistra nadšená a na jejich gulášek nedá dopustit – i když nezapomene vždy dodat, že její táta dělá nejlepší guláš na světě!

Tip redaktora: Pokud chcete ušetřit za pití, tak si kupte bezedný kelímek ve vedlejším KFC nebo Burger Kingu. Za pár kaček doženete celodenní deficit pitného režimu!