V poslední době se hodně mluví a píše a seriálu The Last of Us, a to převážně v pozitivním duchu, i když se v seriálu vyskytují queer postavy a linky. Na ČSFD má seriál hodnocení pěkných 81 %, přičemž díly, které jsou zaměřeny na gay či lesbické vztahy, mají hodnocení nižší (74 % a 65 %). To se ale dalo čekat, homofobních komentářů není zrovna málo, a to i na sociálních sítích, nicméně zas tak velký propad to není a ukázalo se, že kvalitní seriál tohle dokáže ustát.

Nechal jsem se tedy taky zlákat a aktivoval si kvůli tomu HBO. O ději jsem v podstatě nic nevěděl, protože až do loňska jsem byl čistokrevným hráčem PC her a konzole mě nechávaly chladným, dokud jsem se na podzim neseznámil s virtuální realitou. Dvěma hlavními motivy, tedy nákazou a ochráncem, který má na starosti dívku, jejíž smrt by byla pro svět velkou komplikací, mi TLoU připomíná Resident Evil 4. Jen v RE4 nejde o nákazu houbami, ale člověk se v roli agenta Leona probíjí zavirovanými částmi Španělska a občas tam někomu z hlavy vyleze něco jako vetřelec, kterého je třeba zabít taky. Později se ve hře objeví i postavy, kterým se podařilo virus integrovat do svého organismu tak, že se z nich stanou téměř neporazitelní démoni, ale to už má hlavní hrdina obvykle takový arzenál, že není problém je zneškodnit. Vůbec největší legrace to je, když máte k dispozici raketomet s neomezeným množstvím raket.

Nejtěžší chvíle ve hře mi obvykle nepřinášely souboje s bossy, ale některé z momentů, kdy jsem musel dohlížet na to, aby Ashley, dcera amerického prezidenta, vyvázla pokud možno živá. A vůbec nejnepříjemnější pro mě byly okamžiky, kdy jsem hrál za tu mladou dívku a ozbrojen jen baterkou jsem se musel proplížit potemnělými chodbami hradu obývaného nebezpečnými kultisty a oživlým brněním a přitom jsem ještě musel vyřešit hlavolam, o kterém jsem si vždycky říkal, že ho nedám, a nakonec jsem ho vždycky dal. V tom však právě spočívalo kouzlo hry – není to žádná bezduchá střílečka, ale má zajímavý příběh a je proložená nutností řešit logické problémy.

 

 

Když jsem si hledal informace o hře, narazil jsem i na jednu českou recenzi, která se věnuje předělávce RE4 do prostředí virtuální reality. I když recenze je silné slovo, protože autor textu si z velké části akorát stěžuje na to, že v nové verzi chybí sexistický obsah, že už se například není možné dívat hrdince pod sukni nebo komentovat její poprsí. Pro mě osobně je to krok správným směrem, která snad omezí sexuální objektivizaci Ashley ve hře. Taky to bylo původně v tomhle ohledu dost nevyvážené, protože pokud vím, možnost podívat se pod kalhoty Leonovi nebo komentovat jeho zadek tam asi nebyla. Ale vážně, hry hrají často mladí lidé a děti, kterým mnohdy ani není 15 let, tak by měly mít i jistý výchovný aspekt, pokud jsou založeny na příběhu. Nebo aspoň nepodporovat způsob myšlení, které je založené na objektivizaci zejména žen, mýtech, stereotypech a podobně. To je třeba příklad hry The Last od Us.

I v ní se objevuje silný motiv ochránce. Zásadní taky je, že tento muž se nechová k ženě jako k osobě nesvéprávné a občas je to i ta ženská postava, která převezme otěže a musí se taky přičinit, v TLoU dokonce Ellie zachraňuje Joelovi život, střílí, loví, zabíjí kanibaly… A Joel není žádný macho, co si potřebuje něco dokazovat. Jako přesný opak v přístupu k ženám se mi vybavuje scéna z filmu Amazing Spider-Man 2, kdy muž ve výtahu řekne za ženu číslo patra, aniž ta by se o to prosila nebo by nebyla schopná to udělat sama.

I hlavní představitel Joela je dobře zvolený. Ačkoli jsem o Pedru Pascalovi nikdy dřív neslyšel, jsou ho teď plné sociální sítě, a to oprávněně. Je známý mimo jiné i tím, že se dokáže aktivně postavit za práva LGBTQ lidí, což může být i proto, že má transgender sestru. Bella Ramsey, co hraje v seriálu Ellie, se zase identifikuje jako nebinární.

Murray Bartlett, Nick Offerman | The Last of Us | Long, Long Time Photo by Liane Hentscher © HBO

Několik důvodů, proč má smysl seriál The Last of Us vidět:

  • Joel jako příklad muže, který nepropadá toxické maskulinitě.
  • Jak může vypadat houbová apokalypsa a svět po ní.
  • V americkém počinu je řečeno slovo komunismus, aniž by pak odněkud vyskočil John Rambo a celou komunitu vystřílel.
  • Příběh preppera Billa a Franka, který se u něj chytil do pasti a už zůstal.
  • Pedro PascalBella Ramsey, ale taky třeba Melanie Lynskey, Scott Shepherd a další.
  • Masky (houboví lidé).
  • Příběh ze světa, kde postavy nejsou černobílé, největší nebezpečí nehrozí od nakažených, ale od nenakažených, a kde není možné vyhrát.

 

Úvodní fotografie: Storm Reid, Bella Ramsey | The Last of Us, Left Behind | Photo by Liane Hentscher © HBO