Město Kluž
kluž

mad

mada
rumu
rum
Maďarský student geografie Zsolt, žijící v Rumunsku.
1. Odkud pocházíš? Můžeš popsat své město?
Pocházím z Kluže, Sedmihradsko (Transylvánie) dnes Rumunsko. Ale narodil jsem se ve městě Medias, právě kvůli univerzitě bydlím teď v Kluži. Je tady více možností, je celkem představitelné, že tady po skončení studií zůstanu, pokud se tedy nerozhodnu přestěhovat do Německa
Kluž s přibližně 300 tisíci obyvateli je největším městem Sedmihradska a druhé největší v celém Rumunsku. Je také známé jako hlavní město právě Sedmihradska. Je to velmi multikulturní město, žijí tady pohromadě Rumuni, Maďaři i Němci (Sedmihradští Sasové). Díky známé univerzitě (Babes-Bolyai) je to také častým cílem mezinárodních studentů. V roce 2015 bylo město vyhlášeno jako „Hlavní město mládeže“ celé Evropy.
2. Chtěl bys ve své zemi něco změnit?
Je tady málo pracovních míst, nízké mzdy, slabá infrastruktura a vysoká míra korupce. Bylo by přirozeně dobré, kdyby se to všechno zlepšilo. Práva menšin (např. Maďarů, to se týká i mě) nejsou zajištěna…Nemůžeme oficiálně používat náš mateřský jazyk, jinak budeme potrestáni, stejně tak kdybychom vystavovali své národní symboly na veřejnosti (vlajku, znak, hymnu…).
Sedmihradsko je nejrozvinutější rumunský region, přesto se peníze odtud odvádí do Bukureště a jen malý podíl dostaneme zpět. Z našich peněz se financují nerozvinuté regiony na jihu a východě Rumunska. Tyto problémy by byly vyřešeny, kdybychom měli autonomii, eventuálně nějakou formu samostatnosti. Mohlo by se také uvažovat o podobném modelu jako mají ve Švýcarsku.Sedmihradsko je bohaté na přírodní zdroje, které samotná země potřebuje k životním kvalitám.
Na ukázku video v angličtině : http://www.youtube.com/watch?v=1M4FhIjtCKs
3. Jsi spokojen s politickou situací ve své zemi? Chtěl bys případně něco změnit?
Ne, spokojený nejsem. Politici se zajímají jen o to, jak získat moc a peníze. V předvolebních kampaních slibují všechno dobré, mnohá zlepšení, jen když budou zvoleni. V příštích deseti letech bude v Sedmihradsku vystavěno 50 km dálnice , místo plánovaných 400 km …a samozřejmě to bude celé prodražené. A tohle je jen jeden příklad z mnoha.
4. Jaká je vaše kulinářská specialita?
Velmi lahodná specialita je Kürtőskalács neboli trdelník, známý také v zahraničí.
Domácí chléb je také výborný. A také Pálinka neboli pálenka. Často ze švěstek, meruněk, hrušek nebo třešní. Nejlepší je ta, která má více jak 60 % alkoholu J (Tož, máme to v Česku podobně, ne? ) 🙂
Maďarské speciality jsou jistě známe i ve světě. Tady se můžeme podívat na přehled: http://www.buzzfeed.com/anitabadejo/hungarian-foods-the-world-should-know (anglicky)
 
POKRAČOVÁNÍ NA
 http://apfelstrudelmitsahne.blogspot.cz/2015/07/dil-14-ma-vlast-madarskorumunsko.html
 
Vaše T.