Před několika měsíci jsem se během doktorského studia na Filozofické fakultě OU vydala na Erasmus+ stáž na švédské Lund University. Ačkoliv jsem v minulosti již studijní pobyt v rámci Erasmu absolvovala, byl pro mě výjezd velkým vystoupením z komfortní zóny.

Spíše než cestování jako takové a pobyt v cizím městě pro mě byla stresující představa, že budu pracovat na zahraniční katedře, která určitě funguje trochu jinak než v Česku, sdílet svůj výzkum s novými lidmi z jiného akademického prostředí, a podílet se na organizaci katederních aktivit. I přes mou prvotní nejistotu však stáž proběhla skvěle a jsem moc ráda, že jsem si pro její absolvování zvolila právě Lund University.

Krásy města Lund

Lund je menší studentské město, které má okolo 90 tisíc obyvatel, z nichž velké množství tvoří hlavně studenti. Těch má univerzita zhruba 47 tisíc a 25 procent z nich jsou mezinárodní. Podobně tomu je i u zaměstnanců. Během svého pobytu jsem měla možnost pracovat s akademiky jak ze Švédska, tak i z Irska, Německa, Dánska nebo Norska.

Velkou výhodou města a univerzity je i lokalita, jelikož Lund se nachází na jihu Švédska v kraji Skåne. Do dánské Kodaně se odtud vlakem dostanete zhruba za hodinu, na pláž za půl hodiny, a do Malmö za deset minut. V okolí Lundu je také spousta krásných přírodních rezervací, parků, botanických zahrad, lomů nebo turistických tras.

Na výlet se dá zajet do nedalekého Söderåsens Älgpark, kde se můžete zblízka setkat s losy a dalšími zvířaty nebo si objednat procházku po lese s alpakami. Navíc se nemusíte bát velké zimy ani tmy, protože ty se týkají spíše severněji položených oblastí.

Akademické prostředí ve Švédsku

Lund University si velmi zakládá na vědě a výzkumu, což dokazují i jejich moderní laboratoře, skvěle vybavené knihovny a vysoké umístění v QS World University Rankings. Na rozdíl od mnoha jiných evropských států, kde existuje značný rozdíl v podpoře humanitních věd oproti vědám přírodním, jsou humanitní obory ve Švédsku považovány za nezbytné a jsou velmi dobře financovány.

Univerzita je navíc otevřena mezinárodní spolupráci a zahraničním studentům, pro které jsou na začátku semestru i během něj připraveny nejrůznější aktivity, jejichž účelem je studentům pomoci se začlenit. Tyto aktivity většinou organizují studentské organizace a jedná se například o výlety do přírody, večery s deskovkami, společné snídaně nebo pikniky v parku.

Co se týká akademického prostředí ve Švédsku, tak je běžné si plánovat vše dost dopředu. Švédové jsou obecně velmi zodpovědní a zakládají si na dochvilnosti a organizaci, proto jsem už na začátku února věděla, co přesně budu dělat 24. dubna nebo jaký host k nám v polovině května přijede. Díky tomu jsem celé čtyři měsíce měla pocit, že mám na všechny povinnosti dostatek času, dokážu si efektivně naplánovat svou práci a nemusím se stresovat.

Možná i díky těmto organizačním schopnostem zbývá švédským akademikům prostor na setkání, projekty a aktivity nad rámec pracovních povinností. Během pobytu jsem tedy měla možnost pomoct s přípravou čtení poezie od britského básníka Rishiho Dastidara, účastnit se neformálních setkání katedry, konzultovat svou dizertační práci, prezentovat vlastní výzkum nebo poskytnout a dostat zpětnou vazbu k publikacím.

Švédská „fika“

K produktivitě a dobré náladě na katedře jistě přispívá i švédská „fika“, tradiční součást života snad všech Švédů. Jedná se o menší svačinu v podobě kávy a sladkostí, která se koná i několikrát denně a při různých příležitostech. Fika ale není jen o jídle a pití, ale slouží jako prostředek k pravidelnému udržování kontaktů s kolegy a přáteli, sdílení zážitků, zpříjemnění dne nebo taky odpočinku.

Na Lund University byla fika součástí i pracovních setkání, jako například katederních a projektových schůzí nebo jednání. Z formální porady se tedy stalo spíše příjemné setkání lidí, kteří mají chuť a zájem zlepšovat své pracovní prostředí, dosáhnout společných cílů a podílet se na fungování katedry. Za těch pár měsíců jsem vypozorovala, že všem se pracuje mnohem lépe a s větší energií, když mají plný žaludek a dobrou kávu po ruce.

Inspirace ze zahraničních univerzit

Často se v univerzitním prostředí setkávám s názorem, že je lepší studovat či pracovat na prestižních univerzitách než na těch mladších, které si své jméno teprve budují. Osobně zastávám ale ten názor, že je pro všechny strany skvělé z mladé vyjet právě na takovou prestižní univerzitu, prozkoumat, jak funguje a inspirovat se osvědčenými strategiemi, a potom se na své domovské univerzitě snažit podobné strategie aplikovat. Tímto způsobem si člověk nejen rozšíří obzory a získá nové kontakty a zkušenosti, ale taky pomůže zlepšit svou vlastní akademickou instituci.

Výjezd do zahraničí bych určitě doporučila všem studentům, ať už bakalářského, magisterského nebo doktorského studia, protože nasbírané zkušenosti a zážitky o mnoho předčí prvotní strach a obavy. Z pohledu doktorandky musím říct, že jsem si ve Švédsku rozšířila obzory, získala nové podněty a nápady ke svému výzkumu a zjistila, jakými způsoby se ke studiu dá přistupovat.