Ostravská univerzita má své 3. Univerzitní víno

Autor: , 18. 12. 2017

Ve čtvrtek 30. listopadu Ostravská univerzita pokřtila již třetí Univerzitní víno Ostravské univerzity. Po Marii Rottrové a Michalu Vieweghovi se stal kmotrem zpěvák a student Přírodovědecké fakulty OU Dan Bárta.


Ryzlink vlašský, pozdní sběr, ročník 2015, vinařství Mikrosvín Mikulov, Březí, viniční trať Liščí vrch. To je v pořadí třetí Univerzitní víno Ostravské univerzity, které 30. listopadu 2017 pokřtil zpěvák a také vynikající student katedry biologie a ekologie Dan Bárta.

„Tradice univerzitního vína má v českém prostředí své místo. Přestože se Ostravská univerzita k této tradici přidala relativně nedávno, těší nás, že Ryzlink vlašský 2015 od vinařství Mikrosvín vybrala jako svoje univerzitní víno i Masarykova univerzita, která představuje univerzitní víno již 18 let a vybírá z desítek vzorků celé řady vinařů. Liší se jen trať – víno MU pochází z Purmice, ale náš Liščí vrch je Liščí vrch,“ říká hrdě a s úsměvem rektor Ostravské univerzity Jan Lata.

První Univerzitní víno Ostravské univerzity z vinařství Marcinčák pokřtila v roce 2015 v komorní atmosféře menšího sálu Slezskoostravského hradu zpěvačka Marie Rottrová. Druhý ročník křtu se přesunul na ostravský průmyslový areál Landek do nově zrekonstruovaného sálu – bývalé kompresorovny a univerzita vybrala víno z vinařství Volařík. Kmotrem se tentokrát stal Michal Viewegh.

Třetí ročník akce se vrátil na Slezskoostravský hrad, avšak do většího sálu. Hostů totiž každým rokem přibývá. „Akce je poděkováním partnerům Ostravské univerzity za celoroční spolupráci. Letos jsme touto formou například pohostili produkční tým nových kampaňových videí Ostravské univerzity, která zde byla představena a sklidila velký úspěch,“ dodává za organizátory tiskový mluvčí Ostravské univerzity Adam Soustružník.

Příznivým reakcím se těšilo ale také a zejména letošní vybrané víno z vinařství Mikrosvín Mikulov. „Ve skleničce se toto víno projevuje výrazným buketem sušených bylin, kořenitostí, zralými citrusovými plody či přezrálými broskvemi. V chuti je víno široké s uhlazenou kyselinkou, tóny medu či přezrálých hroznů, tedy cibéb. V závěru vás zaujme jemně slaná dochuť,“ uvádí o Univerzitním vínu Ostravské univerzity 2017 vinařství Mikrosvín.

A jak zmínil přímo při křtu obchodní ředitel společnosti David Chrápek, Ryzlink vlašský, ročník 2015, viniční trať Liščí vrch je již výhradně k mání jen na Ostravské univerzitě – je totiž úplně vyprodáno.

Víno bude po celý rok sloužit k reprezentativním účelům a jako VIP dárek pro důležité návštěvy univerzity. Veřejnost však má také příležitost jej ochutnat, a to kupříkladu na Reprezentačním plese Ostravské univerzity, kde jej mohou hosté vyhrát v tombole.

Poděkování za spolupráci patří nejen vinařství Mikrosvín Mikulov, ale také dalším partnerům křtu Univerzitního vína Ostravské univerzity 2017 – firmě HSF System a.s. a VOSTAV MORAVA a.s.

Ať slouží celý příští rok ku zdraví!