Tento článek byl zařazený do rubriky Archvív. Informace nejsou již aktuální!

Studenti Ostravské univerzity mají novou možnost stravování. Vedle klasické české i světové kuchyně v Bistro Bocca a současné veganské multikulturní kuchyně v Black Kale (obojí v budově Kampus Palace) se nově stala menzou Ostravské univerzity také Zdravá jídelna Slunečnice v centru Ostravy, která nabízí zejména makrobiotickou stravu (ul. Chelčického 5).
I zde po předložení studentské ID karty (tedy buď ISIC nebo karty Ostravské univerzity) se mohou studenti najíst se slevou 15 korun. Jídlo není potřeba objednávat předem, stačí se kartou prokázat na místě.
Slunečnice je jídelna zdravé výživy, která je zde již 20 let a zaměřuje se na makrobiotickou stravu. Jejím základem je vaření celozrnných obilnin, luštěnin, zeleniny a podobně. Makrobiotika se zaměřuje nejen na skupiny potravin, které jsou pro tělo nezbytné, ale také se zabývá jejich správnou tepelnou úpravou, správnou kombinací potravin a sleduje, co je v daném období pro tělo přirozené.
Jídelna nabízí výběr ze čtyř jídel, z nichž tři jsou veganské (výjimečně sypané kozím sýrem – jak se dozvíte na webu www.zdravajidelna.cz, koza je jedním ze dvou zvířat na světě, které vůbec netrpí onkologickými onemocněními) a jedno obsahuje rybí nebo kuřecí maso. Nenajdete zde žádné kravské mléko, vejce ani bílý cukr. Makrobiotika pracuje s minimem koření, nepoužívá chemická dochucovadla a je tak ideální stravou pro všechny, kteří mají citlivé trávení, bývají po obědě unavení nebo třeba trpí celiakií.
„Makrobiotická strava harmonizuje, nedráždí tělní orgány přílišným kořením a dalšími zvýrazňovači chutí. Je šetrná k životnímu prostředí  a tělu dodává nejen potřebné živiny k životu, ale také šetří energii využitelnou pro další činnosti,“ vysvětluje Eva Appeltová ze Slunečnice. Tato jídelna zajišťuje například i svačinky pro mladé fotbalisty z FC Baník Ostrava.
Jídelníček i další informace o této nové menze Ostravské univerzity najdete na www.zdravajidelna.cz.