Máte chuť na něco poctivého, stylového a zároveň netradičního? Vybrali jsme čtyři partnerské podniky v centru Ostravy, které se vyznačují překvapivou pestrostí zahraničních specialit a pohodovou studentskou atmosférou. Od španělských specialit přes ukrajinské pelmeně až po obří croissanty – tady jsou místa, která se vyplatí navštívit nejen o polední pauze.

Přidejte se do facebookové skupiny Stravování na Ostravské, aby vám neunikly aktuální akce, výhodné nabídky a slevy a denní menu všech partnerských provozoven.

Los Dobrotos

Tohle španělské bistro v centru Ostravy na ulici Velká 198/14 vás už z dálky láká ostře jižanským kontrastem žlutočervených barev a výrazným nápisem. Vnitřní prostory jsou laděny do decentního cihlově dřevěného stylu, jenž propůjčuje celému prostoru svěží nádech teplých barev.

Snídani tady servírují mezi osmou a desátou dopoledne – za vydatnou snídani i s kávou zaplatí studující 121 korun. Stačí se prokázat kartou ISIC a svým studijním číslem. Denní menu, které je v nabídce mezi 11. a 14. hodinou, vyjde na 127 korun a jeho součástí je polévka, hlavní jídlo a dvě deci Kofoly. Co mě příjemně překvapilo, byla rychlost obsluhy. Žádný z hostů, který v restauraci v tu dobu byl, takřka vůbec nečekal. Během chvíle jsem dostal španělskou čočku – teplou, vydatnou a hutnou polévku. Jako hlavní chod jsem vybral quesadillu s trhaným vepřovým a sýrem, které vytvářely v tenké tortille nikterak složitý, ale přesto naprosto skvělý gurmánský zážitek.

Tady jsem se setkal s majitelem, který má opravdový a obrovský zájem o další spolupráci se studenty. A to je velice dobrá příležitost pro naše studentské podnikatele: Los Dobrotos se nachází v centru Ostravy, vedle Masarykova náměstí, pár minut chůze od zastávek Výstaviště, Karolina, Elektra nebo Most Miloše Sýkory. Je mezi City Campusem a Filozofickou fakultou. Parta z Fráni Šrámka to má 5 minut tramvají, přírodovědci z Hladnova pět minut trolejbusem.

Každý pátek se navíc v Los Dobrotos schází španělsky hovořící komunita Charlaespanolaostrava – skvělá příležitost k setkání pro naše kolegy z Katedry romanistiky. Restaurace je otevřena jakékoliv spolupráci se studenty, stačí jen vzít mobil a zavolat nebo napsat e-mail.

Máte chuť uspořádat venkovní studentskou party u vody? Los Dobrotos zajistí catering v podobě svěží španělské kuchyně: tortilly, quesadilla, tapas a jako sladká tečka churros s čokoládou. Delikatesy si můžete samozřejmě vychutnat na adrese Velká 198/14, od května do září také každý víkend a přes prázdniny každý den na Olešné a v neposlední řadě také na akcích, jako bude třeba Majáles.

Los Dobrotos taky hledá brigádníky do své provozovny nebo do food trucku na Olešné. V případě zájmu se neváhejte ozvat. A sledujte také Los Dobrotos na InstagramuFacebooku, aby vám neunikly žádné nové dobroty.

  • Snídaně: 8:00–10:00 (snídaňové menu včetně kávy: od 100 korun)
  • Oběd: 11:00–14:00 (hlavní chod a 2dc kofoly: 127 korun)
  • Nabídka ze stálého menu se slevou 10 procent pro studenty
  • Španělská kuchyně: quesadilla, tortilla, tacos
  • Lokalita: Masarykovo náměstí; zastávky: Výstaviště, Karolina, Most Miloše sýkory
  • Odkazy: Web, Instagram, Facebook

Stračena city

V centru Ostravy, kousek od Masarykova náměstí, se na adrese 28. října 38 nachází Stračena city. Do restaurace se dostanete během pár minut od Karoliny nebo Mostu Miloše Sýkory.

Dvanáctiprocentní slevu, kterou zde každý student Ostravské má, lze sice využít i na kvalitní steaky, ale za 129 korun tady koupíte hotovku z denního menu nebo si poskládáte vlastní italské těstovinové kombo – na výběr máte z několika druhů italské pasty, omáček, masa, zeleniny a sýrů – které začíná už na 135 korunách. Akce platí ve všední dny mezi 11. a 14. hodinou a slevu zde dostanou kromě studentů také zaměstnanci Ostravské univerzity.

Ani tady nečekám dlouho. Než stihnu dojíst lehce pikantní žampionovou polévku, už se mi nesou vepřové výpečky se špenátem a bramborem. Příjemně mě překvapila také velikost porcí, ze kterých jsem se vydatně najedl. Vepřové maso bylo křehké, až se samo rozpadalo na jazyku, a špenát chutnal jako jaro na talíři: jemný, svěží a s vyváženou chutí.

Moderní design spolu s jednoduchým výběrem mezi steakovými delikatesami, italským pasta bufetem a tradičními hotovkami doplňuje ještě další specialita zdejšího podniku: domácí pekárna, kde koupíte čerstvé pečivo a kde se můžete přímo dívat, jak se celý proces děje – od jídelního stolu totiž vidíte až do pekárny.

Pro další informace a aktuality sledujte Stračenu také na InstagramuFacebooku.

  • Oběd: 11:00–14:00 (hotovka 129 korun)
  • Sleva platí taky pro zaměstnance Ostravské univerzity
  • Italský pasta bufet, steaky, domácí pekárna
  • Lokalita: Masarykovo náměstí; zastávky: Výstaviště, Karolina, Most Miloše sýkory
  • Odkazy: Web, Instagram, Facebook

Pelmeški

Hned vedle budovy B Fakulty sociálních studií, u zastávky Husův sad na ulici Českobratrská 113/22, se nachází malé útulné bistro, kde si studenti Ostravské univerzity užijí 20procentní slevu po předložení ISIC karty na veškerou nabídku tradičních východoevropských pelmeňů a vareniků: taštiček plněných nejrůznějšími způsoby. S masem, vegetariánské nebo na sladko.

Oblíbenou specialitou jsou pelmeně „Asian Fusion“. Taštičky plněné vepřovým masem s Kimchi, sezamem, cibulkou, chilli a sójovou omáčkou. Porce pětadvaceti takových knedlíčků studenta vyjde na 164 korun. Nejlevnější varianty koupíte za 104 koruny. Pelmeně na asijský způsob jsou zajímavým propojením tradičního receptu s exotickou chutí – a v tomhle útulném bistru se z toho stal nevšední a podle milé obsluhy také velmi oblíbený gastronomický zážitek.

Navíc je možné koupit výhodné mražené balení, které se dá jednoduše připravit doma, a i na ty se vztahuje sleva! Porce 900 gramů, kterou si doma ohřejete za pár minut, začíná pro naše studenty na 256 korunách. Detailní informace včetně fotografií a dalších recenzí najdete na Instagramuwebu.

Pelmeški je malý, poctivý a originální podnik s láskou k tradičnímu východoevropskému jídlu a s respektem ke studentovi, který se chce levně a dobře najíst. Atmosféra je neformální a přívětivá a po pár návštěvách už se cítíte nejen jako host restaurace, ale i jako pevná součást živé komunity, která v tomto studentském podniku rychle vzniká.

  • Večeře: 15:00 – 19:30 (od 104 korun)
  • Plněné taštičky na sto způsobů (masové, vegetariánské, sladké)
  • Lokalita: Husův sad
  • Odkazy: Web, Instagram, Facebook

Croissant House

Francouzské pekařské speciality v podobě monstrózně velkých ručně pečených croissantů najdete hned vedle Pelmešků. Croissant house nabízí pro studenty snídaně v podobně libovolného croissantu s kávou od 8 do 10 hodin za zvýhodněnou cenu 130 korun. Pro uplatnění slevy je třeba se prokázat kartou ISIC a sdělit obsluze studijní číslo.

Nutno podotknout, že to, co za tu cenu dostanete, není obyčejný kus pečiva s kapkou náplně. Objednal jsem si velký malinový croissant a už na první pohled bylo zjevné, že tohle bude opravdu speciální gurmánský zážitek. Vzhledem k jeho velikosti a husté vrstvě polevy, která zdobí všechny sladké varianty, jsem croissant musel jíst příborem, což je podle obsluhy běžná praxe, pokud si chcete zachovat aspoň trochu distingovanosti. Když se pak dostanete do středu croissantu, čeká na vás domácí smetanová poleva, jakou v žádném croissantu, co jste kdy jedli, nenajdete. Podívejte se na Instagram, nepřeháním.

K tomu navíc dostanete výběrovou kávu a úsměv od milé obsluhy, která mi během čekání stihla vylíčit celý fascinující proces přípravy těchto francouzských kolosů. Croissanty se tady totiž pečou ručně podle originální francouzské receptury a jejich výroba trvá celý den. Do jedné dávky těsta padne přes kilo másla, ze kterého se následně s maximální pečlivostí vytvoří sedmadvacet croissantů. Každý kus se několikrát skládá, ručně tvaruje a nechává dlouho kynout, aby měl správnou strukturu a máslovou chuť. Po přidání smetanové náplně, a na závěr ještě tlusté vrstvy polevy, vznikne božský – na povrchu křupavý, uvnitř vláčný – a tak sytý croissant, že po snídani máte do oběda vystaráno.

  • Snídaně: 8:00–10:00 (velký croissant a káva: 130 korun)
  • Oběd: 11:00–14:00 (velký slaný croissant s limonádou nebo kávou a k tomu sladký mini croissant: 180 korun)
  • Domácí plněné croissanty a košíčky (sladké i slané)
  • Lokalita: Husův sad
  • Odkazy: Web, Instagram, Facebook

V partnerských provozovnách si na své přijdou jak milovníci klasické české kuchyně, tak specialit kuchyně světové, nabídka je pestrá i pro vegetariány a vegany. V partnerských restauracích a bistrech se nasnídáte, naobědváte i navečeříte. Navíc není třeba nic dopředu objednávat, prostě si zrovna vyberete provozovnu, která vám je aktuálně nejblíž polohou nebo chutí. Dalším podnikům se budeme věnovat v následujících článcích na OU@live.

Úvodní foto: Studentská místnost dOUpě