Gaziantep je nej(blízko)východnější a zřejmě i nejexotičtější místo, kam můžete v rámci partnerských univerzit katedry sociální geografie a regionálního rozvoje zavítat v rámci programu Erasmus +. Původně se město jmenovalo jen Antep, ale během turecké války za nezávislost získalo díky svým statečným obráncům přídomek Gazi, tj. hrdinný, který se stal posléze i součástí oficiálního jména. Gaziantep leží v blízkosti syrských hranic, tedy doslova na dohled Islámského státu. Nemusíte se však bát, turecko-syrská hranice je dobře střežená a šance na blízké setkání s teroristou je tu asi stejně vysoká jako v Ostravě. Přesto však mamince Gaziantep raději na mapě moc neukazujte, jinak vás na studijní pobyt nepustí.

IMG_0752

Orient na každém rohu


IMG_0761

Hlavní nákupní třída

Město má dnes asi 1,5 milionu stálých obyvatel a podle místních další jeden milion syrských uprchlíků, kteří jsou však převážně usídleni v táborech v okolí. Navzdory relativně vysokému počtu obyvatel Antep nemá velkoměstskou atmosféru, je to spíš přerostlá Ostrava. Dokonce tu mají i svou „Karolínu“, jen je hezčí a s luxusnějšími obchody a kvalitnějšími restauracemi. Život se však nadále odehrává hlavně na ulicích. Najdete tu bazar, spousty stánků s kořením, obchůdků s baklavou (prý nejlepší na světě) a kebabáren otevřených do ulic. Obdobou našich zaplivanek s točenou desítkou a blikajícími forbesy jsou rázovité začouzené kavárny/čajovny, kde posedávají zarostlí chlapi, pijí černý čaj Rize se třemi kostkami cukru, hulí a třískají vrchcáby. Není tu nouze o lidi v nouzi, ale kriminality se příliš bát nemusíte. Podivných existencí, zanedbaných chlapíků ani slizkých strejců tu nepotkáte víc než v jiných městech této velikosti. Alkoholiků dokonce potkáte výrazně méně. Antep je sice na muslimské poměry město světských radostí, poživačnosti a neřestí, ale to se projevuje tak, že v centru najdete jeden bar s točeným pivem za 130 korun a jen asi každá třetí žena chodí bez šátku.

IMG_0768

Není tu nouze o lidi v nouzi


IMGP2518a

Čajovna čtvrté cenové skupiny

Kampus univerzity Hasan Kalyoncu leží na kopci za městem s krásným výhledem na město. Univerzita vznikla v roce 2005, je soukromá a rodina vlastníků rozhodně nemá hluboko do kapsy. To se projevuje nejen na vybavení univerzity, ale i na výborné menze.  V tuto chvíli má univerzita asi 5000 studentů, což vzhledem ke spektru zastoupených oborů znamená, že si užijete rodinnou atmosféru podobně jako na naší katedře. Geografie tu není, ale zejména pro politické a kulturní geografy nabízejí velmi příbuzné obory politických věd a mezinárodních vztahů se zaměřením na oblast blízkovýchodních studií. Na ekonomce se tu studuje mezinárodní obchod, který může být zajímavý pro ekonomické geografy. Kromě kurzů angličtiny nabízejí i turečtinu a arabštinu, ale výzkum v rámci diplomové práce tu lze dělat i za asistence pracovníků katedry, kteří pomohou s překlady a tlumočením. Skvěle tu fungují kolegové na oddělení zahraničních vztahů, kteří vám pomohou se zorientovat. Jeden z nich – Hassan – odešel ze syrského Homsu kvůli válce, studoval v Košicích a  letos v létě přijede na stáž do Ostravy. Umí říct jak se máš, pivo, becherovka, ty vole a další důležitá slova v češtině. Věříme, že se během svého ostravského pobytu další důležitá slova naučí.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi - rektorát

Hasan Kalyoncu Üniversitesi – rektorát


IMG_0745

Hasan Kalyoncu Üniversitesi – knihovna


V Antepu se nebudete nudit ani o víkendech, tedy pokud nejste skalní pivaři a neuznáváte nic jiného než počítání čárek na tácku. Je tu hrad s muzeem, kde je politicky hyperkorektní výstava útlaku Turků ze strany Arménů, Britů a Francouzů. Je tu kavárna ze 17. století, kde si můžete dát silnou kávu ze stříbrného šálku. Ve městě sídlí fotbalový klub Gaziantepspor patřící k turecké špičce a pravidelně hrající i evropské poháry. Za dvě hodiny se z Gaziantepu minibusem (zde zvaným dolmuš) dostanete do Eski Halfeti, městečka u přehrady na Eufratu, kde se můžete projet lodí skalním kaňonem za doprovodu tureckého popíku a dělat křena místním zamilovaným párům. Za stejný čas se dostanete do Sanliurfy, poutního města s  mystickou a spirituální, ale zrovna tak konzumní a uspěchanou atmosférou. Asi 40 km na jih od Antepu je historické pohraniční město Kilis, vstupní brána do Sýrie.
Na Eufratu

Na Eufratu


V ulicích Kilisu

V ulicích Kilisu

Pokud se chcete věnovat studiu Blízkého východu z politickogeografického či ekonomickogeografického hlediska, chcete proniknout do turečtiny či arabštiny a jste trochu dobrodružná duše, může být pro vás Hasan Kalyoncu Üniversitesi zajímavou volbou.

IMGP2517

Döner kebab porsyon


Kahve

Kahve

Jan Ženka, Vincenc Kopeček