Díky programu OU Aid jsem měl možnost vyrazit na měsíc na ostrov Guimaras, který je součástí Filipín. Vzhledem k tomu, že se jednalo o moji první takto dlouhou cestu, nebylo jednoduché vybrat si správné letecké spojení tak, abych mohl svůj čas před i po měsíčním pobytu vhodně využít. Je totiž důležité vědět, že účastník programu OU Aid má možnost si na vlastní náklady pobyt v oblasti prodloužit.

Mně se takto podařilo během deseti dnů navštívit Tchajwan, Thajsko a Kambodžu. Dané řešení doporučuji všem, protože letenky v rámci Asie nejsou na naše poměry drahé a člověk má možnost poznat kulturu a památky jiných zemí.

OU Aid je unikátní univerzitní program, prostřednictvím kterého mohou studenti a studentky Ostravské univerzity vycestovat na zahraniční instituci do rozvojové země, kde vykonávají dobrovolnické aktivity. Velkou výhodou je, že finanční podpora programu je poskytována až do výše 100 procent předpokládaných nákladů. Právě v těchto dnech běží výzva, na jejíž základě se můžete do tohoto programu hlásit – více informací, podmínky či partnerské instituce najdete na stránkách Centra mezinárodní spolupráce OU.

Na Filipínách jsem působil jako dobrovolník ve škole, kde jsem měl opravdu velkou svobodu při výuce a mohl jsem si vést hodinu, jak jsem uznal za vhodné. Především neformální metody vzdělávání se u studentů setkaly s nadšením. Oproti českým školám zde chybí moderní IT vybavení a učitel si musí vystačit s tabulí a křídou, na druhou stranu měli studenti velký zájem se něco dozvědět od učitele z ciziny.

Všem kolegům, kteří pojedou na Guimaras, doporučuji, aby se snažili být co nejvíce flexibilní a připravení na změny. Během dne ve škole se často může stát, že hodina odpadne bez udání důvodu, že místo jednoho předmětu učíte jiný a řada dalších věcí, které je však třeba brát s humorem.

Největší devízou pobytu je nepochybně manželský pár, u kterých budete ubytování. Díky tomu, že se z Česka přestěhovali již před devíti lety, tak místní prostředí dokonale znají a ve všem mi pomohli. Ubytování má evropský standard a jídlo je vynikající, takže nemusíte mít strach, že by se vám zázemí nelíbilo.

Ostrov sám o sobě není velký, dá se celý projet za pár hodin a nabízí několik zajímavých památek. Hlavní atrakcí je festival manga Mangahan, který probíhá prakticky celý květen a je završen nocí plnou tanečních představení a koncertů, které se účastní tisíce návštěvníků z celých Filipín. Zapomenout nesmím ani na pláže a průzračnou vodu, kterou je Guimaras obklopen, především výlet na menší ostrovy je neopakovatelný zážitek, který se s pobytem u moře v Evropě nedá srovnat.

Závěrem pár tipů pro kolegy, kteří mě budou následovat. Je určitě dobré se při plánování pobytu podívat na počasí, protože pobyt v období dešťů by nemusel být nejpříjemnější. Z jídla strach opravdu mít nemusíte, v Czech beach house dostanete, na co si vzpomenete, a filipínská jídla se nijak výrazně neliší od naší stravy. Připravte se na žádný nebo minimálně limitovaný internet. V ubytování běží přijatelně pouze v noci. Datová síť nefungovala vůbec.

Místní lidé jsou velmi přátelští, neustále se cizince na něco ptají a usmívají se. Zvířat ani hmyzu se bát nemusíte, za celý měsíc jsem zahlédl pouze dva pavouky, jinak nic, z čeho by měl kdokoliv strach.

Celý program OU Aid mohu od začátku do konce pouze doporučit. Administrace v Česku je jednoduchá a přehledná, na Filipínách mě přivítali neskutečně přátelští lidé a osobně cítím, že mě pobyt posunul dál nejen pracovně, ale i mentálně. Kolegové z jiných univerzit nám tuto možnost mohou pouze závidět.