Na začátku akademického roku se konal dvoudenní adaptační kurz pro nové přírůstky Katedry sociologie Filozofické fakulty OU. Odhodlaní pedagogové ve složení doktora Romana Vida, doktorky Aliny Cogiel a doktorky Lucie Dokoupilové byli společně se zkušenými studentkami sociologie Adélou, Evou a Marií připraveni zasvětit nově příchozí do tajů katedry řadou výzev –⁠ ty odstartovaly bezprostředně po shromáždění všech účastníků v dOUpěti. A protože by správní studenti měli znát klíčová místa nejen pro studium, ale i pro odpočinek, vydali se nováčci v doprovodu spolužaček z třetího ročníku přímo do terénu.

Každá skupinka byla vybavena mapou s vyznačenou trasou obsahující vše, co budou potřebovat pro zorientování se v centru Ostravy a v budovách Ostravské univerzity. Na konci všech tras zbýval týmům poslední úkol, a to složit dohromady tajenku sesbíranou po cestě. Ač to byl vyrovnaný boj, vítězem mohl být jen ten nejrychlejší tým, na který čekala zasloužená odměna.

Po obědě se celé osazenstvo vydalo na cestu do blízkého okolí Ostravy, následující výzvou bylo najít cestu k lokaci dalšího programu, k přehradě Olešná. Pod neochvějným vedením doktora Vida všichni cíle úspěšně dosáhli, rychlé osvěžení a pauza navíc dodaly studentkám a studentům prvního ročníku dostatečnou energii k dalším aktivitám.

Otěží se následně opět chopily třeťačky. Díky spolupráci a navazující důvěře vznikly dvě unikátní sítě pevně propojující nový ročník. Nesměla chybět ani ochutnávka výzkumné práce v terénu, noví tazatelé museli najít mezi svými spolužáky někoho, kdo splňoval zadané požadavky, a díky tomu je i více poznat. Úspěšný sběr dat nám prozradil, kdo nepije kávu, kdo bude bydlet na kolejích nebo třeba kdo už zná některé sociology!

Katedra sociologie hostila první BIP na Ostravské univerzitě

Den se chýlil ke konci a bylo na čase vyrazit na večeři, po které účastníkům vedoucí katedry přiblížil průběh studia a třeťačky odkryly svoje tipy a triky, jak zvládnout studium na vysoké škole. S nově nabytými přátelstvími a zážitky se všichni vydali zpět do Ostravy.

Všem zúčastněným patří velký dík!