Na aktuální stav kvality školních obědů, jejich nutriční hodnotu, chuťovou atraktivitu i ekonomickou dostupnost se zaměří debata v ostravském Centru Pant – konat se bude v úterý 24. března od 14.00 hodin. Debatu bude možné živě sledovat online na YouTube kanálu Centrum Pant Media.
Pozvání do debaty přijal Lukáš Hejlík, český divadelní a filmový herec, autor projektu Gastromapa Lukáše Hejlíka, a šéfkuchař a vývojář jídel Michal Buček, který působil jako Culinary producent v soutěži Masterchef Česko. Debatu moderuje Jan Tuna, novinář, moderátor, propagátor zdravého životního stylu a iniciátor petice a legislativní změny ohledně omezení dostupnosti energetických nápojů pro děti a mladistvé.
Diskutující se budou věnovat tématům jako jsou preference dětí, plýtvání potravinami, legislativní požadavky a možnosti inovací ve školních jídelnách. Cílem je identifikovat hlavní výzvy a navrhnout řešení, která by vedla ke zlepšení kvality stravování ve školních jídelnách.
Jaká hlavní témata a otázky diskutující proberou?
- Jaké jsou největší problémy současných školních jídelen?
- Možnosti využití spotřebního koše.
- Odpovídá jídelníček nutričním doporučením a chutím dětí?
- Jak snížit množství nevyužitého jídla?
- Jak mohou rodiče a školy spolupracovat na zlepšení stravování?
- Jaké inovace mohou školní jídelny zavést?
Debata je určená zástupcům školních jídelen, výživovým specialistům, vedení škol, ale i dalším pedagogickým pracovníkům a rodičům, kteří chtějí přispět ke zlepšení kvality školního stravování.