Co by to byl za začátek nového studia na Katedře psychologie OU bez adaptačního kurzu? Rozhodně by start nebyl pro naše nové studenty tak příjemným. O všemožné volnočasové akce Psychočasu se stará Akční tým, proto jsme se rozhodli opět DoStředy ve dnech 13.–15. září 2021 zorganizovat a myslíme si, že byly velice úspěšné. Oproti loňskému roku jsme letos zamířili do Palkovických hůrek. Majitelé se o nás moc hezky postarali a celkově jsme zde byli spokojení.

Program byl bohatý – od klidných seznamovacích koleček až po akčnější pohybové hry. Mezi ty oblíbenější aktivity patřily hry hunger games, kde se prváci i organizátoři pořádně zapotili. Co naše nováčky podle nás rovněž zaujalo, byla prostá hra postavená na náhodě. Jednalo se o to, že všichni zúčastnění měli číslo a poté se házelo kostkou. Pokud padlo číslo dotyčného, posunul se o jedno místo. Takto nám vznikaly židle, na kterých na sobě sedělo několik studentů. Člověk by nevěřil, jak zábavné je sledovat partu mladých dospělých, v jejichž tvářích vidíte přání, aby padlo jejich číslo, aby nepadlo číslo hráče vedle něj anebo aby padlo číslo člověka, který na něm zrovna sedí. Pozitivní zpětnou vazbu jsme dostali také za noční hru. Účastníci byli po skupinkách vysláni podle fáborků na okruh lesní cestou, kde na stanovištích plnili úkoly. A trocha strachu k tomu samozřejmě patřila také. Musíme prváky pochválit i za jejich kooperaci při přetáčení dek, na kterých stála celá skupina. Věříme, že to mohl být pro mnohé výstup z komfortní zóny, ale i to je často ve studiu i v životě potřeba!

Abychom mladším kolegům usnadnili nejen seznamování se spolužáky, ale také jim pomohli s formálními záležitostmi, připravili jsme si pro ně kurz úvodu do studia, aby se zorientovali v informačním systému STAG, aby věděli, kde a jak si zapsat předměty, jaké jsou vůbec možnosti, co se týče B a C předmětů, jak to u nás funguje s menzou, knihovnou, zkouškami atd. a zodpověděli jsme jejich otázky.

A jak hodnotili adaptační kurz naši mladší spolužáci?

„Organizace skvělá, hlavně rozdělená mezi všechny organizátory, takže program byl různorodý a naštěstí téměř žádné hry typu: Co nám o sobě řekneš?“

„Se všemi jsme se seznámili, nabitý program, skvělí organizátoři“

„Lidi, strava a celé to bylo strašně super. Ty táboráky. To, že veganská strava byla luxusní a bohatá na bílkoviny – samé tofu, sójové maso, párky. Naprosto neobvyklé a úžasné. Většinou na takových akcí umírám hlady, protože salát mě fakt nezasytí. Ale tady ne! Takže děkuji. Taky mě bavily ty hry na zamyšlení – potraty, eutanázie.“

„Na DoStředách se mi nelíbilo, že nebyly DoČtvrtka.“

Chci moc poděkovat celému organizačnímu (Akčnímu) týmu za realizaci kurzu a také účastníkům za jejich aktivitu při hrách. Věříme, že se jim to líbilo stejně jako nám a budeme se na ně těšit na dalších akcích, třeba i těch vzdělávacích. Přejeme jim hodně sil do studia psychologie!