Science Café si posvítí na pivo

Autor: , 15. 10. 2015

I pivovarnictví a hospodská kultura se může stát objektem zájmu vědců. Svůj pohled na věc představí historik a socioložka a pro všechny příchozí máme malé překvapení. Přijďte na Science Café do ostravského HUBu - už 21. října!


HUMULUS LUPULUS, aneb chmel otáčivý - přijďte se dozvědět více o kultuře, které kolem něj vznikla.

Jedno téma, dva vědci, dva pohledy na věc. Takovou formu volí Ostravská univerzita pro Science Café, neformální setkání veřejnosti s vědci v prostředí kaváren. První setkání tohoto semestru se bude konat ve středu 21. října 2015 v coworkingovém centru Impact HUB Ostrava a bude se „točit“ kolem piva (což je pro Ostravskou univerzitu aktuální téma vzhledem k tolik oblíbenému pivu našich studentů – IQači).

V 18 hodin akci zahájí dr. Radoslav Daněk (Filozofická fakulta OU) svou přednáškou „Pivovarnictví českých zemí v 19. a v první polovině 20. století a jeho přechod od tradiční řemeslné malovýroby k moderní průmyslové velkovýrobě“. Dozvíte se například, jak se v souvislosti se změnami v technologiích i vlastnické struktuře měnily zvyklosti konzumentů i provoz hostinské živnosti.

Na téma naváže dr. Nicole Horáková Hirschlerová (také z FF OU), která se na hospodu podívá jako na sociálně-kulturní instituci z sociologického hlediska. „Hospoda představuje komunikační centrum a můžeme ji považovat za sociálně-kulturní instituce, kde se lidi setkávají, komunikují a konzumují pivo. Spojené s pobytem v hospodě jsou různé rituály, kde hlavní roli nehraje jen alkohol, ale i společné rozhovory a komunikace,” uvádí v anotaci autorka. Přednáška ponese název „Život kolem výčepu: hospodská kultura jako společenský fenomén“.

Po obou přednáškách bude samozřejmě prostor pro diskuzi. Všechny srdečně zveme a těšíme se na toto odlehčené Science Café!

Související články: