„Výživa, byť víme, že je důležitá, má vliv i na imunitu. A imunita je pochopitelně nejen u covidu, ale u všech infekčních chorob zásadní. Dlouho se mělo za to, že gastroenterální trakt, tlusté střevo, je nějakou odpadní rourou organismu. Ukazuje se, že tomu tak není, má spoustu důležitých funkcí,“ zmiňuje v úvodu pořadu zaměřeného na zdravou stravu rektor Jan Lata. Dále doplňuje, že máme ve střevech 10krát víc bakterií než buněk, celkem je jich v tlustém střevě 1,5 kilogramu. „Když má člověk o 3 kila víc, než má vážit, může se vymluvit, že má 1,5 kilogramu bakterií,“ zavtipkoval rektor.

Hosty čtvrtého dílu FactumOU na téma Zdravá strava je klíčem k naší imunitě byla nutriční terapeutka Mgr. Karin Petřeková, Ph.D. z Lékařské fakulty a David Girten, majitel bistra La Petit Conversation.

První z hostů, Karin Petřeková, se zaměřila kromě jiného na to, jaké vitamíny bychom ve svém jídelníčku rozhodně neměli vynechat. „Určitě bych vyzdvihla vitamín C, vitamín D, kyselinu listovou, z minerálních látek železo, zinek, selen, měď a velice důležité esenciální živiny, což jsou omega 3 mastné kyseliny,“ uvedla doktorka Petřeková. Všechny tyto mikroživiny je možné přijímat v rámci vyváženého jídelníčku relativně běžně a nedochází ke strádání. „Až na jeden vitamín, který se ukazuje, že deficitní být může i při vyvážené stravě. Je to vitamín D, protože z 80 % ho přijímáme ze slunečního svitu a pouze 20 % pokrýváme stravou,“ vypichuje zajímavost Petřeková.

V čem jsou jednotlivé vitamíny obsažené, naleznete v galerii, kde jsou k dispozici také výživová doporučení.

 

 

Jedním ze zlatých pravidel stravování je jednoznačně „méně znamená více“. Konec konců právě velikost porcí překvapila i Davida Girtena, který se před 12 lety přestěhoval z Belgie do Ostravy. „Rozdíl je to množství, navíc je v Belgii oběd lehčí a studený a teplé jsou večeře,“ srovnává David národní kuchyně. Zároveň ale vidí za tu dobu, co v ČR žije, velký posun. Zvýšila se kvalita jídla, a i porce jsou podle všeho menší.

V rámci pořadu o zdravém stravování se diváci ptali na témata vztahující se k různým druhům diet, k intolerancím, k babským pověrám, ale zajímali se také o srovnání české a belgické kuchyně. A pokud vás tematika stravování zajímá, podívejte se na záznam.

 

 

FactumOU na základě vědeckých faktů a studií boří mýty a pomáhá se orientovat ve velkém množství informací, názorů a postojů. Ostravská univerzita se tak snaží postavit dezinformačním kampaním, šířit osvětu a pomoci v aktuální krizi.