images
map_of_usa

Americká studentka Lisa

  1. Odkud pocházíš? Můžeš popsat své město?

Narodila jsem se a vyrostla ve Washingtonu DC., tak jak jistě očekáváte, je to velmi velké město plné rozmanitostí. Hlavně na jaře, když kvetou třešně.

  1. Chtěla bys něco ve své zemi změnit?

Každá země má své silné a slabé stránky a USA nejsou výjimkou. Užívám si německý životní styl se všemi těmi pekařstvími na každém rohu a  dostupnou veřejnou dopravou. Ale těším se na ústřední klimatizaci a vodu v restauraci zdarma.

  1. Jsi spokojená s politickou situací ve své zemi?

Jako stážistka jsem pracovala ve Velšském národním shromáždění a viděla jsem jak každodenní práce vlády malé země, změnila mnoho mých dřívějších pohledů na politiku. Doufám, že američtí politici se budou snažit věnovat více času a prostředků, které by jim pomohly efektivně  a důkladně řídit vládu.

  1. Jaká je vaše místní specialita?

DC je velice rozmanité místo, je velmi těžké určit jedno jídlo, jako typické. Na druhou stranu, je docela jednoduché najít vynikající jídlo jakékoliv národnosti….tohle je zde velice běžné …mísit pupusu (pečená plněná placka původem ze Salvádoru) a hned potom pho (vietnamská polévka).

  1. Jaké jsou vaše tradiční zvyky, svátky?

Určitě Den díkuvzdání, to je jeden z těch nejtradičnějších svátků. Rodiny se sejdou a pohromadě připravují spoustu chodů, tedy hlavně krocana, brusinkovou omáčku, chlebovou nádivku, brambory, nejrůznější zeleninu a dýňový koláč. Před jídlem se všichni postavíme okolo stolu a každý vysloví něco, za co je vděčný.

  1. Co a proč studuješ v Německu?

Studuji dvojobor němčina a evropská studia. První rok jsem strávila v Cardiffu na fakultě Evropské politiky a pak tedy v Münsteru na Westfälische Wilhelm Universität, kvůli zlepšení mých jazykových znalostí a taky protože jsem chtěla poznat zase jinou kulturu. V roce 2012 jsem se účastnila výzkumného projektu v oboru filozofie v Cáchách. Není lepší způsob,jak tohohle dospět, něž se do toho zcela ponořit.

  1. Můžeš porovnat německou kulturu s tou americkou?

Srovnávání dvou kultur je vždy velmi zajímavé. Americká kultura byla velmi ovlivněna německými migranty z 19.století. Ale dnes bych řekla, že jsou si dost podobné…když Američan přijede do Německa (nebo naopak) bude příjemně překvapen.

  1. Můžeš jmenovat nějaké stereotypy o Němcích?

Když Američan přemýšlí o typickém Německu, vybaví se mu Bavorsko: všichni nosí lederhosen (kožené kalhoty), pijí pivo, žijí v horách s pár kravami, naštvaně pokřikují a jsou trochu rezervovaní k ostatním…Ale více lichotivě jsou Němci známí pro svou přesnost a dochvilnost a taky jejich obezřetné chování, co se ekonomiky týče.

  1. Co je nevhodné říkat nebo dělat ve tvé zemi?

Je možná vhodné vyvarovat se politických a náboženských témat, pokud hovoříte s člověkem a moc dobře ho neznáte.

  1. Jsi pyšná na svou zemi?

Jsou lidé, kteří jsou šťastni za ty všudypřítomné americké vlajky a jí hamburger ve jménu svobody, ale  já se nechci podílet na takovémto chování. Nicméně taky mi hodně času zabere omlouvání se za mou národnost, když jsem právě v Německu…což není ze strany Němců tak docela fér.

  1. Chtěla by ses přestěhovat?

Po promocích se chci vrátit na několik let do Evropy. Myslím si, že žít v zahraničí, dává člověku mnohem lepší perspektivu a naučí se žít a oceňovat jinou kulturu,domnívám se, že tohle je neocenitelná zkušenost.

  1. Víš něco o České republice?

Ještě jsem v Česku nebyla, ale slyšela jsem, že pěkně zapadá do středu Evropy s míšením východních a západních vlivů. Praha je světově proslulá a rozhodně ji chci navštívit.

Láká vás cesta do USA?

Vaše T.

http://apfelstrudelmitsahne.blogspot.cz/